top of page

De allerlekkerste cheesecake

Je kent hem inmiddels misschien al: de Cheesecake. Een heerlijke zoete lekkernij die perfect past bij een heerlijke kop koffie of thee. Maar waar komt cheesecake van origine eigenlijk vandaan? En, hoe vinden wij ‘m het lekkerst? We vertellen je hieronder meer over!


New York Cheesecake

Van origine is het recept van de cheesecake ontzettend oud. Het schijnt dat de eerste ‘kaastaart’ 4000 jaar geleden in Griekenland al werd gemaakt, met het idee dat deze energierijke lekkernij de Griekse atleten energie zouden geven. Inmiddels vinden we in verschillende landen verschillende soorten bereidingen van cheesecake. Waarbij de meest bekende en populaire de variant de New York Cheesecake is.

Deze New York cheesecake heeft een romige smaak die bij toeval is ontstaan door een boer uit New York in 1972. In plaats van Franse kaas, gebruikte hij een veel softere, romigere kaas. Door de romige smaak werd deze enorm populair. Door deze ‘uitvinding’ in New York, wordt de cheesecake die wij tegenkomen in het dagelijks leven vaak een ‘New York Cheesecake’ genoemd.


Kaas of kwark?

Een cheesecake is echter niet hetzelfde als een kwarktaart. Beide taarten zijn dan wel met kaas bereid maar er is een wezenlijk verschil. Een cheesecake wordt gemaakt met roomkaas en kwarktaart met, je raadt het al, kwark. Dit maakt dat een kwarktaart een stuk lichter en zuurder is dan z’n Amerikaanse broertje. Daarnaast wordt de Amerikaanse cheesecake gebakken in de oven, waar een kwarktaart wordt opgestijfd in de koelkast. De enige overeenkomst is dat beide varianten uit twee lagen bestaan: De bovenkant bestaande uit een mix van kaas of kwark en de onderkant bestaande uit een heerlijke koeklaag.


Cheesecake a la Food Matterz

Onze cheesecake wordt ambachtelijk bereidt met de biologische roomkaas uit de Weerribben en dat proef je! Deze heerlijke roomkaas, die als basis dient voor de cheesecake, maakt de taart extra romig, waardoor hij vol is van smaak. Het is een oprecht streekproduct; een gegeven dat wij bij Food Matterz heel erg belangrijk vinden.

Om de cheesecake nog lekkerder te maken, serveren wij hem graag met een lekkere topping: Frambozen jam van Vink Fruitboerderij, wat vers fruit en witte chocolade. Genieten!

Wat andere zeiden...

Cheesecake koningin Miljuschka bracht een tijdje geleden een bezoekje aan Groningen en proefde onze cheesecake! Ze schreef in haar vorige blog 'Favoriete Hotspots in Groningen' het volgende: "Hij smaakte erg goed: lekker stevig en met een kruimelige bodem." Hoe ontzettend leuk om te lezen! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Kom jij hem binnenkort ook eens proeven of is dit heerlijke taartje al vaste prik bij jouw bezoek aan ons? ⠀⠀⠀

bottom of page