top of page

De koffiecultuur van de Italianen

Waarom Italianen na 11 uur geen cappuccino drinken


Misschien is het je wel eens opgevallen dat Italianen in de middag eigenlijk altijd espresso’s nuttigen. Of herinner je je een moment waarop je heel raar werd aangekeken toen je in de namiddag nog een cappuccino bestelde op een terras in Italië. Dit komt omdat de koffiecultuur van de Italianen heel anders is dan de cultuur die wij gewend zijn in Nederland.

Groningen, koffie in Groningen, Food Matterz, Barista in Groningen, echte koffie in Groningen
De echte Food Matterz cappuccino


Cappuccino drinken zoals de Italianen. Als we dat zouden doen, betekent dit dat we geen cappuccino meer mogen drinken na 11 uur in de ochtend. Daar zijn ze heel stellig in en is intussen helemaal onderdeel geworden van de cultuur. Maar wat is dan toch de reden achter het feit dat Italianen na 11 uur geen cappuccino meer drinken? Ik ging op onderzoek uit en zal het in deze blogpost met je delen!

Italië: het land van de koffie

Iedereen die al eens in Italië is geweest zal het met mij eens zijn dat de koffie die ze daar schenken werkelijk fantastisch is. Vanuit de eeuwenoude tradities drinken Italianen voor 11.00 uur cappuccino en gaan ze daarna over op het sterkere werk: de espresso’s.


Italië is het land van de koffie geworden dankzij hun espresso-methode die is bedacht aan het einde van de 19e eeuw. Het gebruik van stoom zorgde voor de juiste druk waardoor er een fijne cremalaag ontstond. Vroeger deed de Barista dit handmatig en sinds 1945 gebeurt dat met de speciale espressomachine. Elke espresso bevat dat heerlijke cremalaagje die zorgt voor de ultieme espresso ervaring en dat proef je.


Warme melk en de spijsverteringDe overheerlijke cappuccino wordt gemaakt door espresso te combineren met warme melk. Dit maakt de koffie veel minder sterk en een stukje zoeter. Iets waar wij in Nederland gek op zijn. De reden waarom Italianen na 11 uur geen cappuccino meer drinken is vanwege de warme melk die wordt gebruikt bij dit drankje.


Italianen lunchen en dineren uitgebreid. Dit zijn zware maaltijden die volgen na 11 uur in de ochtend. Na afloop van een zware maaltijd vinden Italianen het fijn om een warm drankje te nuttigen om op deze manier de spijsvertering te stimuleren. Maar voeg je warme melk toe aan dit drankje, dan wordt het verteringsproces juist vertraagd. Italianen willen dit zien te voorkomen. Daardoor stoppen ze met het drinken van cappuccino na 11 uur en vervangen deze door een goede espresso.

Koffie, Italiaanse cappuccino, Barista, Food Matterz, Barista in Groningen
De Italiaanse Barista in Rimini

Masculiene cultuur

Daarnaast is er nog een andere uitleg over dit fenomeen. James Hoffman ondervraagde meerdere Italiaanse Barista’s om te achterhalen wat nou de reden is achter het niet drinken van cappuccino na 11 uur. Hij kwam erachter dat dit te maken heeft met Lactose-intolerantie die kan ontstaan door het te veel drinken van warme melk.


In Italië is er sprake van een Masculiene cultuur. Door te veel warme melk te drinken na zware maaltijden kan er volgens de Italianen Lactose-intolerantie (allergie) ontstaan. Dit wordt in Italië gezien als een zwakte. Ook om dit te voorkomen drinken de Italianen gedurende de dag, naast een enkele cappuccino in de ochtend drinken, dus espresso’s.


Italiaanse cappuccino in Pennabilli, Rimini

Italië versus Food Matterz koffiecultuur

Je ziet dus een groot verschil tussen de Italiaanse en de Food Matterz koffiecultuur. Wij zijn gek op cappuccino’s en drinken deze drankjes gedurende de dag voor gezellige momenten en soms ook na een zware maaltijd. Bij Food Matterz zetten we deze koffiecultuur graag voort en maken dus ook na 11 uur met alle liefde een heerlijke cappuccino voor je!


Dit proeft naar meer!

Word jij net zo enthousiast van dit soort leuke weetjes als wij en zou je graag meer willen lezen? Houd onze website dan zeker in de gaten! Wekelijks plaatsen we nieuwe recepten, tips & tricks, leuke weetjes en nog veel meer.

bottom of page