top of page

Jouw lichaam gezond door lokaal winkelen

Vorige week bevond ik mij in het prachtige zonnige Italië en hadden wij een heerlijke wijnproeverij bij een echte, eeuwenoude wijnboer in Le Marche. De zoon, die onderdeel was van de 5e generatie van deze wijnboerderij gaf ons een rondleiding en vertelde ook een hele hoop informatie over hoe de productie van pasta, olijfolie en wijn steeds minder is geworden in Italië. Vroeger was dat circa 53% in heel Italië, nu is dat nog maar 3%.Hij vertelde daarbij dat de Italianen voorheen de grootste pasta-eters van Europa waren, maar dat ook dit verandert is. Een groot gedeelte van de Italianen is de laatste jaren namelijk gluten intolerant geworden. Nu vraag je je misschien af: "hoe kan dat nou ineens?" De wijnboer legde ons uit dat dit komt doordat de ingrediënten voor de pasta steeds minder uit Italië komen, maar vooral worden geïmporteerd. Ze worden geproduceerd in Canada waar het klimaat totaal anders is. De zon is daar veel minder sterk en aanwezig dan in Italië, dus om goed graan te produceren worden er aan het graan in Canada allerlei extra (kunstmatige) stoffen toegevoegd die zorgen voor veel meer gluten in het graan dan dat er in het Italiaanse graan zit. In Italië gaat het namelijk veel natuurlijker doordat de zon daar het werk doet.


De Italianen importeren dus graan en verwerken dat vervolgens tot pasta, maar wel een veel minder gezonde variant door de hoeveelheid gluten. Omdat de pasta wel in Italië gemaakt is krijgt de pasta wél de stempel "made in Italy", ook al komen de ingrediënten daar dus verder helemaal niet vandaan. Zeer verwarrend en ook voor de consument niet helemaal zoals je de pasta zou verwachten, want we willen toch allemaal de echte Italiaanse pasta proeven?


Weten we eigenlijk wel waar onze voeding vandaan komt?

Dit bovenstaande voorbeeld is iets waar wij ons bij Food Matterz al een hele lange tijd bewust van zijn. Daar proberen wij ook op in te spelen door al onze producten puur en alleen weg te halen bij lokale bedrijven waarvan wij zeker weten dat de producten puur en alleen natuurlijke ingrediënten bevatten. Maar waarom is het nou zo belangrijk om te weten waar de producten die je koopt vandaan komen en hoe ze geproduceerd zijn?


Het leven gaat steeds sneller en wordt ook steeds drukker. We verlangen naar producten en gerechten die snel te bereiden zijn, gezond zijn en ook nog eens goedkoop zijn. Om dit te kunnen realiseren wordt er steeds meer gefocust op het massa produceren van producten, waardoor de prijs van de producten naar beneden gaat. Echter, betekent dit wel dat er dus andere ingrediënten in de producten gaan om ze snel te kunnen produceren én ze langer houdbaar te maken.


Daarnaast verlangen we ook dat ieder seizoensproduct het gehele jaar verkrijgbaar is. Om dit te kunnen realiseren worden de producten vanuit andere landen geïmporteerd die vaak, net als het voorbeeld van de geïmporteerde granen uit Italië, steeds vaker toevoegingen bevatten waar ons lichaam niet blij van wordt. De producten worden namelijk op een meer kunstmatige wijze geproduceerd waardoor de seizoensproducten tijdens alle seizoenen beschikbaar zijn in onze supermarkten.


De massaproductie, de langere houdbaarheidsdatums en het kunstmatiger produceren van seizoensproducten zorgt ervoor dat ons lichaam vele voedingsstoffen binnenkrijgt die ons lichaam eigenlijk helemaal niet zou willen hebben.


Het advies: koop bij een lokale boer

Om jezelf te beschermen tegen al deze toevoegingen kan je het beste gaan winkelen bij een lokale boer of een lokaal winkeltje zodat je weet waar de producten vandaan komen en hoe ze geproduceerd zijn. In Noord-Nederland is www.destreekboer.nl een hele fijne website waar je terecht kunt voor de fijnste en beste producten uit het noorden van Nederland. Zo weet je zeker dat je de mooiste producten ontvangt, dat je echt gezonde voeding binnenkrijgt en je daarmee ook direct de lokale boer steunt. Probeer dat te combineren met het eten van de seizoensproducten en dan het allerliefste uit Nederland. Dan heb je de perfecte combinatie. Daar wordt jouw lichaam het allergelukkigste van!


Ook bij Food Matterz hebben we een uitgebreid assortiment aan lokale producten. Zo komt ons brood van de Groningse Bakker Luuk; een echte ambachtsbakker en komt onze hangop van de Friese Buurvrouw Durkje. Ook onze heerlijke taarten worden op ambachtelijke wijze bereidt in het centrum van Groningen en komen onze theeën van De Theefabriek gelegen in het noorden van Groningen. Dus zou je graag eens lokaal willen proeven? Stap dan vooral eens bij ons binnen en waan je in de wereld van (h)eerlijke en echte voeding.


Wie weet tot snel! 🖤
bottom of page