top of page

Luuks Brood, bakker van onze heerlijke broden

We zijn op een vroege ochtend langs geweest bij Bakker Luuk om te zien hoe hij met veel liefde en passie elke ochtend zijn heerlijke broden bakt. Dagelijks is hij om 5 uur aanwezig in zijn bakkerij om alle bestellingen klaar te maken voor zijn klanten. Hij heeft ons alles verteld over waar zijn passie voor brood vandaan komt en wat er door de tijd heen allemaal is veranderd..Luuk komt uit een familie met meerdere bakkers, dus de passie voor brood komt bij Luuk al uit eerdere generaties in zijn familie. Vroeger zaten in elk dorp wel 5 tot 6 bakkers. Elk geloof had ook zijn eigen bakker. Je had hele grote gezinnen en iedereen at gewoon witbrood of bruinbrood. Voornamelijk bruin brood. Hierin is een enorme verandering ten opzichte van nu, vroeger was brood gewoon goedkoop en gezond. Veel mensen aten vooral roggebrood omdat dit erg voedzaam en goedkoop is. Daarnaast waren er ook weinig andere gezonde varianten van brood. 


‘’Ik heb altijd al iets gehad met food.’’

Luuk wilde altijd al iets voor zichzelf beginnen en het begon allemaal met een tapaszaak. Hij rolde hier van de een op de andere dag in, maakte alles zelf en begon hier ook met het bakken van brood. Dit werd een groot succes. Waar het met de tapas op een gegeven moment een beetje achter bleef door het toenemende aanbod, bleef de vraag naar brood maar groeien!

Luuk besloot de tapaszaak te sluiten en ging opzoek naar een productieruimte waar hij zijn hobby verder uitbreidde. In de tapaszaak legde Luuk de basis voor het bakken van brood en dit werkte hij verder uit. Brood bakken is Luuk's hobby en hij is erin geslaagd om hiervan zijn werk te maken, iets waar hij nog elke dag heel blij mee is. 


''Mensen vinden het steeds belangrijker om te weten waar de producten die ze eten vandaan komen.''

Luuk werkt al zijn hele leven met eerlijke en kwalitatief goede producten en is overtuigd van het grote belang hiervan. Niet alleen ziet hij dat de vraag hiernaar toeneemt, hij vindt het belangrijk en leuk om te blijven experimenteren met brood. De meeste bakkers willen voornamelijk grote bergen deeg wegwerken. De kleinere hoeveelheden waar Luuk mee werkt geeft hem de mogelijkheid om erg flexibel te zijn, nieuwe dingen te bedenken en te blijven verbeteren. Wij vinden het erg leuk dat Luuk met ons meedenkt over nieuwe varianten. We hebben veel contact en stemmen samen af hoe het moet proeven en hoe het er uiteindelijk uit moet gaan zien. 


Luuk haalt alle ingrediënten voor zijn brood uit Groningen. De bloem die onder andere wordt gebruikt voor onze broden bij Food Matterz komen bij Mulder pot vandaan, een vakmolenaar uit een familiebedrijf in Kropswolde. Mulder pot werkt met kwalitatief goede tarwe uit de provincie, die op een ambachtelijke manier en met hoge kwaliteit met molenstenen gemaald wordt. 


Dat Luuk een bakker in hart en nieren is, merk je aan alles. Dat hij dagelijks met natuurlijke ingrediënten van niks iets maakt, vindt hij erg mooi. Met water en meel kan hij van alles doen, brood is erg veelzijdig. Het is voor Luuk niet even een broodje bakken. Elk brood moet er precies hetzelfde uit zien en alle factoren die hierop van invloed zijn worden nauwlettend in de gaten gehouden. Volgens Luuk moet je brood behandelen alsof het je kinderen zijn.


''Je begint met iets, eigenlijk met helemaal niets en daar wil je iets mooi van maken. Op de weg daar naar toe kan er van alles gebeuren maar je moet proberen op het eindstation er iets moois te laten staan, er moet een mooi product staan.''
bottom of page