top of page

Onthaasten, hoe doe je dat nou eigenlijk?

Als je al vaker bij Food Matterz bent geweest weet je vast wel dat onthaasten en echt even ontspannen hoort bij ons concept. Zodra je bij ons binnenstapt is het de bedoeling dat je eigenlijk al je stress even los kunt laten en echt kunt genieten. Wij creëren samen JOUW me-time momentje.

Ontspan in onze fijne lunchroom.
4 tips om echt te onthaasten

Bij Food Matterz ervaren we regelmatig dat onze gasten het lastig vinden om echt te kunnen onthaasten en ontspannen. Niet kunnen onthaasten kan met allerlei factoren te maken hebben. Je hebt bijvoorbeeld externe factoren als druk op werk, ziekte of een verhuizing. Daarnaast heb je ook interne factoren zoals faalangst of jezelf hoge eisen stellen. Om het onthaasten makkelijker te maken delen we graag een paar tips met je.


Tip 1: Plan regelmatig een moment voor jezelf

We herkennen het allemaal: je bent doordeweeks super druk met allerlei taken en to do's waardoor je eigenlijk maar niet aan jezelf toekomt. Het is dan ook heel logisch dat, zodra je wel een keertje een moment voor jezelf neemt of die deelt met vrienden/familie dat je je dan heel onrustig blijft voelen. Je blijft in gedachte bezig met wat er allemaal nog moet gebeuren na je afspraak en vindt het daardoor lastig om echt te genieten en even te ontspannen.


Zodra je vaker besluit een momentje voor jezelf in te plannen, al is het maar 20 minuten (precies voldoende tijd voor een lekker kopje koffie bij ons in de lunchroom 😉), train je jezelf om te kunnen ontspannen op de momenten dat dat ook echt mag. Mocht je dan een keertje gezellig bij ons langskomen, dan weet je zeker dat je ook echt even kunt onthaasten.


Tip 2: Blijf dichtbij jezelf en durf je grenzen aan te geven

Je eigen grenzen aangeven is iets wat vaak wordt gezien als arrogant of egoïstisch, terwijl het kunnen aangeven van je grenzen zo'n ontzettend belangrijk onderdeel is van je eigen zelfliefde. Het is de basis van alles in het leven. Als jij dichtbij jezelf kunt blijven zal je eerder anticiperen als iets niet goed voelt voor jou of je het gevoel krijgt dat je te vermoeid/gestrest begint te raken. Dan kan je op tijd op de rem trappen, waardoor je niet te ver wegraakt bij jezelf. Dit is key! Het begint namelijk allemaal bij jezelf. Door op deze wijze voor jezelf te zorgen zul je zien dat onthaasten minder lastig wordt.


Dat geldt niet alleen voor het pakken van je rust, maar ook voor gezonde voeding. Je kunt altijd bij ons terecht voor allerlei (h)eerlijke producten die de mooiste ingrediënten bevatten. Daar wordt jouw lichaam optimaal gelukkig van!


Tip 3: Richt je op hetgeen dat je kunt beïnvloeden en laat zorgen los

Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel degelijk mogelijk! We zijn heel erg geneigd om de problemen waar we mee kampen vast te houden. Zo is ons brein ook geprogrammeerd. Ons ego gaat namelijk heel erg goed op problemen en houdt deze ook graag in stand. Het is dan aan ons om te kijken of deze irritaties en problemen stukjes zijn waar we iets aan kunnen doen of dat het iets is wat buiten onze macht ligt. Als blijkt dat hetgeen wat onze problemen creëert iets is waar we eigenlijk niks aan kunnen veranderen, laat dat probleem dan los. Doen we dit niet en we besluiten ons te blijven focussen op het probleem, dan blijven we ons ego voeden en houden we het onrustige gevoel in stand.


Stel dat je bij ons bent en een heerlijke smoothie bowl of jouw favoriete sandwich voor je op tafel hebt staan. Focus dan je aandacht daarop. Dan zul je zien dat je hoofd direct een heel stuk rustiger wordt.


Tip 4: Focus je op het hier en nu

In de vorige tip verklapten we tip 4 al een beetje. Als je het stemmetje in je hoofd eens gaat observeren zul je zien dat dit stemmetje alleen in het verleden of in de toekomst leeft. Het ego wordt namelijk direct ontkracht zodra je je begint te focussen op het hier en nu. Probeer het maar eens. Je zult zien dat zodra je helemaal in het moment bent dat het stemmetje dan geen kans heeft van slagen.


door het moment volledig in je op te nemen en je daar bewust van te zijn, ben je in het hier en nu en komt jouw lichaam in een stand van onthaasten.

Hoe leef je in het hier en nu?

Leven in het hier en nu klinkt makkelijker dan het is, maar het is absoluut te trainen! De vaker je het beoefend, hoe makkelijker het wordt. In het hier en nu zijn doe je door simpelweg te genieten en je bewust te zijn van wat je nu aan het doen bent.


Stel dat je gezellig bij ons in de lunchroom bent voor een lekkere cappuccino. Je hebt je kopje cappuccino met een prachtige zwaan van latte art voor je op het tafeltje staan. Kijk dan eens naar dat kopje cappuccino met die prachtige zwaan en nee, niet simpelweg kijken en dan drinken, maar echt eens goed kijken en waardeer eens wat je ziet. Hoe waanzinnig kunstig is het dat iemand met melk zo'n kunstwerk weet neer te zetten? Dat is toch gaaf?

Oké, ik zal je de heerlijke warme cappuccino niet langer uit de mond sparen. Pak het kopje vast en ervaar hoe het kopje lekker warm aanvoelt in je handen, hoe de geur van de heerlijke cappuccino zich steeds dichter naar je neus toe beweegt en hoe je lippen de romige warme melk raken en je de verfijnde smaak van de cappuccino proeft.


Een kopje cappuccino gaat, net als al het andere bij Food Matterz, om de ultieme ervaring: van het moment dat jouw favoriet wordt gebracht tot de laatste slok of het laatste hapje. Het gaat erom dat je bewust geniet van alle (h)eerlijke producten. Dan is het ook niet meer de vraag óf je wel kunt onthaasten. Op deze wijze weet je zeker dat je onthaast, want het ego heeft zo geen schijn van kans.


Wij zijn heel benieuwd of het makkelijke voor je wordt om echt te onthaasten en te ontspannen wanneer je onze koffie- en lunchroom bezoekt voor jouw favoriet. Samen creëren wij dat ultieme ontspan momentje voor jou!


Tot snel! 🖤


bottom of page