Ontdek de blog!

De Nederlandse Koffiecultuur

Wist je dat Nederlanders gemiddeld 150 liter koffie per jaar drinken? De meeste Nederlandse koffiedrinkers starten hun dag met een lekker kopje koffie of een variatie daarop, zoals een cappuccino of latte macchiato. In tegenstelling tot de Italianen hebben Nederlanders daarnaast nog een, zoals de Italianen dat noemen, “foute” gewoonte, namelijk een cappuccino drinken ná het avondeten. In Nederland kan met koffie bijna alles. Van Iced latte’s met witte chocolade, naar een chai latte met een shot espresso. Niks is te gek, zolang de koffie maar van goede kwaliteit is.

Ondanks dat koffie intussen een van de meest geliefde drankjes in ons kikkerlandje is, is Nederland geen traditioneel koffieland. Dat koffie bij ons ooit zo’n geliefd drankje zou worden was honderden jaren geleden nog ondenkbaar. Om dat te begrijpen moeten we een stukje terug in de tijd.

Latte art | hoe maak je latte art als een echte barista | Latte art barista | barista latte art | koffie barista | koffie maken als barista

De geschiedenis van koffie in Nederland

Vroeger dronk men voornamelijk koffie in koffiehuizen. Iets dat we tegenwoordig heel hip ‘een koffiebar’ noemen. In deze koffiehuizen kwamen buurtbewoners bij elkaar om samen ervaringen en verhalen met elkaar te delen. Dit deden ze dan onder het genot van een heerlijk kopje koffie. Deze traditie van samen verbinden zetten wij ook vandaag de dag nog graag voort bij Food Matterz.

Deze koffiehuizen waren in Nederland nog een lange tijd ondenkbaar. Dit kwam omdat koffie voor ons land honderden jaren geleden onbetaalbaar was. Het is namelijk een exotisch product en moest geïmporteerd worden. Dit kostte veel geld. Het eerste Nederlandse koffiehuis verscheen pas in 1663 in Amsterdam en een jaar later volgde het tweede koffiehuis in Den Haag. Dit was een stuk later dan bijvoorbeeld Engeland waar toentertijd al ruim 300 koffiehuizen te vinden waren.

Van koffiehuis naar koffie thuis

Tegenwoordig is koffie gelukkig een stuk betaalbaarder en hechten wij steeds meer waarde aan het nemen van een lekker kopje koffie. Het is voor velen intussen niet meer weg te denken uit hun dagelijkse routine. 

Dat koffie tegenwoordig ook vooral thuis gedronken wordt is een ontwikkeling die is ontstaan in de laatste eeuw. Toentertijd dronken we vooral filterkoffie, maar tegenwoordig is ook dat alweer anders. Als we nu een koffie drinken of bestellen, drinken wij vooral espresso’s, cappuccino’s en andere lekkere koffievariaties. Allemaal gemaakt van versgemalen bonen. Deze gemalen koffiebonen maken de koffie natuurlijk het allerlekkerst. Dit komt doordat de gebrande bonen na het malen direct worden gebruikt. Dit is bij filterkoffie anders, omdat dan veel aroma’s verloren gaan. Daardoor proeft de koffie minder vers en minder lekker.

Mocht je benieuwd zijn naar wat voor koffievariaties er allemaal mogelijk zijn, bekijk dan vooral het menu van Food Matterz op onze website of kom gezellig langs!

Lekkernijen voor een ontspannen weekend | lekkernijen tips | Zoetigheden tips | Weekend tips | koffie tips weekend | koffie tips groningen | koffie bar groningen | lunchroom groningen

Koffie als verbinder

Koffiedrinken is naast dat het echt een sociale bezigheid is ook een onderdeel geworden van vele me-time momentjes. Dit zien we ook veel gebeuren bij Food Matterz. Veel gasten komen gezellig langs om even te onthaasten en te genieten van een echt lekkere koffie variatie. Waarna ze vervolgens met een blij gevoel de deur weer uit te gaan en de dag voort te zetten.

Koffie zorgt dus niet alleen voor een verbinding tussen mensen; het creëert ook een verbinding met jezelf.

Dat is ook waarom wij koffie zo’n mooi product vinden: het verbindt, het ontspant, het geeft energie en het is ook nog eens ontzettend lekker. De totale beleving van de koffie maakt het een bijzonder product. 

Doordat onze barista’s onze EARTH koffiebonen op ambachtelijke wijze bereiden kan je er zeker van zijn dat je in ons koffiehuis of onderweg optimaal kunt genieten van een heel lekker kopje koffie.

Tot snel! 🖤

misschien vind je dit ook leuk?

Latte art | hoe maak je latte art als een echte barista | Latte art barista | barista latte art | koffie barista | koffie maken als barista
Tips en Weetjes

Maak latte art als een echte barista

Goede cappuccino’s met mooie latte art zijn deze dagen niet meer weg te denken. Het wordt steeds populairder. Ook stellen we steeds hogere eisen zodra we een koffiebarretje binnen stappen en een lekkere koffie bestellen. Het moet niet alleen goed zijn van smaak, maar er ook nog eens super mooi

Lees verder »
De natuurlijke producten van Awaken by Nature - goed voor lichaam, mind en geest
Tips en Weetjes

Kruiden blends, paddestoelen en cacao: Awaken by Nature

Natuurlijk, Vegan, biologisch en bevorderend voor je welzijn, dat zijn de mooie producten van Awaken by Nature. De eigenaren Armijn en Noëlla raakten gefascineerd door de helende kracht van de natuur. Eeuwenlang werden medicinale kruiden en paddestoelen gebruikt om de klachten van de bevolking te genezen. Dat het goed werkte

Lees verder »
Gembersap van Blond & Brown | Food Matterz | Gezond eten en genieten in hartje Groningen
Uncategorized

De kracht van jouw lever

Je lever is een krachtig en belangrijk orgaan. Gedurende je leven krijgt je lever een hoop te verwerken. Vooral in de tijden waarin we nu leven. Tegenwoordig zijn alcohol, het slikken van hormonen (voornamelijk voor vrouwen) en het nemen van allerlei andere schadelijke stoffen de normaalste zaken van de wereld

Lees verder »

Leer alles over bewuste voeding

Ben jij net zo dol op voeding als wij dat zijn? Dan zijn de Food Matterz Stories iets voor jou. Elke maand versturen wij twee mails: een Food Matterz nieuwsbrief en een Food Matterz Academy. In de eerste mail delen wij lekkere recepten, tips en nieuwe producten met je. In de Academy mail gaan we, zoals de naam al zegt veel dieper in op één onderwerp. Alle onderwerpen zijn gerelateerd aan het effect van voeding op jouw lichaam. Lijkt het je leuk? Meld je dan aan voor (een van) de Stories.

Onze contactgegevens

Food Matterz B.V.
Oude Ebbingestraat 86
9712 HM te Groningen

050 2045440
info@foodmatterz.nl

Onze openingstijden

Maandag 10.00 – 17.30 uur
Dinsdag 09.00 – 17.30 uur
Woensdag 09.00 – 17.30 uur
Donderdag 09.00 – 17.30 uur
Vrijdag 09.00 – 17.30 uur
Zaterdag 09.00 – 17.30 uur
Zondag 10.00 – 17.30 uur

Je vindt ons hier!

lunchen en goede koffie in centrum Groningen | Food Matters café | gezellig lunchen en genieten | mooie lunchplekken Groningen